Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

  • porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml)
  • Ciasto:
  • Ziemniaki 500 g
  • Jajko
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Pieczarki 250 g
  • Cebula mała
  • Natka pietruszki garść
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Panierka: Jajko Bułka tarta

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki i wymieszać.

    Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.

    Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.

    Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

    Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Składniki
  • porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml)
  • Ciasto:
  • Ziemniaki 500 g
  • Jajko
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Pieczarki 250 g
  • Cebula mała
  • Natka pietruszki garść
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Panierka: Jajko Bułka tarta
Składniki