Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ziemniaki jemy praktycznie codziennie w różnej postaci. Najczęściej gotowane w całości lub tłuczone. Dzisiaj proponuje kotlety ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, a jednocześnie pulchne w środku oraz aromatyczne za sprawą dodatku podsmażonej cebulki, czosnku i papryki. Podałam do nich sos czosnkowy z nutą świeżego tymianku, ale równie dobrze będą smakować podane z ulubioną surówką czy gulaszem lub pieczonym mięsem. Polecam :)

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane sypkie 1 kg
  • Mąka pszenna 150 g
  • Bułka tarta 50 g
  • Jajko 2 szt.
  • Cebula 1 duża ok.120 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona surowa 1/3 szt.
  • Masło 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Sos:
  • śmietana 18 % duży kubek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tymianek świeży garść
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do śmietany dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, sól i dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.

  2. Uwaga, sosu nie miksujemy za pomocą blendera, bo zrobi się rzadki!

  3. Ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze gorące, przecisnąć przez praskę lub poczekać do wystygnięcia i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

  4. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni dobrze rozgrzać 1 łyżkę oleju i krótko podsmażyć cebulę z papryką i czosnkiem, energicznie mieszając, aby nic się nie przypaliło.
    Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, dodać masło, szczyptę soli i pod przykryciem dusić ok. 5 minut.

  5. Warzywa wraz z tłuszczem dodać do ziemniaczanej, zimnej masy, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto na pulchną masę.

  6. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować małe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rumiano.

  7. Podawać na talerzu polane sosem czosnkowym

  8. Do takich kotletów idealnie pasuje również gulasz wieprzowy czy wołowy lub ulubiona surówka. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 05 lipca
Pycha:)
KulinarnaChwila 07 lipca
Pyszotka:)
Składniki
  • Ziemniaki ugotowane sypkie 1 kg
  • Mąka pszenna 150 g
  • Bułka tarta 50 g
  • Jajko 2 szt.
  • Cebula 1 duża ok.120 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona surowa 1/3 szt.
  • Masło 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Sos:
  • śmietana 18 % duży kubek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Tymianek świeży garść
  • Sól
Składniki