Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Cześć! Dzisiaj coś pysznego, szybkiego i łatwego w przygotowaniu. Coś taniego. Dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i są wegetarianami :) Zrobimy kotlety ziemniaczane! Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów.

Składniki

  • 7 średniej wielkości ziemniaków ( ugotowanych i przestudzonych)
  • olej (na którym będziemy kotlety smażyć)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta do opanierowania
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić i delikatnie przyrumienić. Wyłączamy gaz, pozostawiamy cebulę na kilka minut, by przestygła i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy też jajko i mąkę. Wszystko mieszamy ręką. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, bo pamiętajmy, że ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie. Dokładnie mieszamy.

  2. Z masy odrywamy nieduże porcje i w dłoniach formujemy kulkę, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety odkładam obok na deskę, gdy wykorzystam całą masę, zabiorę się za smażenie.

  3. Smażymy w sporej ilości oleju, tak aby kotlety były w nim niemal do połowy zanurzone. Wtedy całe ładnie się zezłocą i przyrumienią. Smażymy oczywiście z obu stron.

  4. Gotowe kotlety ziemniaczane mają złotą, chrupiącą skorupkę, natomiast środek jest mięciutki i aksamitny, rozpływający się w ustach. Można podać je z różnymi sosami i sałatkami – ja dzisiaj serwuję mój ulubiony, gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy. Obok podaję sałatkę z pomidorów, mozzarelli i szczypiorku. I tak powstał przepyszny obiad. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

Futka 19 grudnia 2015
Świetne i smakowite kotlety :)
JacekM666 28 grudnia 2015
Do tego czosnkowy dip i ekstra żarełko gotowe ;)
Składniki
  • 7 średniej wielkości ziemniaków ( ugotowanych i przestudzonych)
  • olej (na którym będziemy kotlety smażyć)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta do opanierowania
  • sól i pieprz
Składniki