Kotlety z żółtego sera

Kotlety z żółtego sera
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Kiedyś na takie kotlety jeździliśmy na Słowację, a dziś sama mogę takie zrobić. Dla miłośników sera, przepyszne , ciągnące się kotlety z sera żółtego.

Składniki

  • 350 dag sera żółtego w kawałku (u mnie ementaler)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • mielona czerwona papryka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ser kroimy na trzy grube plastry. Plastry obsypujemy mieloną papryką, a następnie obtaczamy w mące.

  2. Obtoczony w mące ser moczymy z obu stron w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem.

  3. Moczone w jajku plastry obtaczamy w bułce tartej.

  4. Panierowane plastry sera smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc na złoto-brązowy kolor z obu stron.

  5. Usmażone kotlety wykładamy na talerz.

  6. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy ser super się rozciąga. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (20)

fafiatko 16 marca 2018
ale pyszne właśnie jak ze słowacji :) bomba!
Nevermore 16 marca 2018
Słowacja "rzut kamieniem" od nas, jak takie jadło się w restauracjach, czy innych knajpach jeżdżąc... Czytaj całość »
Słowacja "rzut kamieniem" od nas, jak takie jadło się w restauracjach, czy innych knajpach jeżdżąc swego czasu na małe wycieczki :)
Z frytkami i surówką pyszna rzecz, mniami :D
GREGORHSPEED 17 marca 2018
O ja! Pycha <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 350 dag sera żółtego w kawałku (u mnie ementaler)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • mielona czerwona papryka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Składniki