kotlety z ziemniaków

kotlety z  ziemniaków
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: monikot
szybkie i proste kotlety z ziemniaków z poprzedniego dnia

Składniki

  • ziemniaki ugotowane, ok 4szt lub tłuczone
  • cebula mała, 1
  • Gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz
  • kefir lub śmietana, 2-3 łyżki stołowe
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki stołowe
  • jajko, 1
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. ziemniaki tłuczemy na miazgę,ubijamy lub przeciskamy przez praskę,jak kto woli,dodajemy jajko,mąkę,kefir,śmietanę,jogurt jak kto woli,podsmażamy cebulę i dodajemy,doprawiamy solą,pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej,wszystko mieszamy na jednolitą masę najlepiej wymieszać łapką,masa powinna być dość ciągliwa

  2. łyżkę stołową moczymy w zimnej wodzie i nabieramy masę,przekładamy do bułki tartej i ręcznie toczymy i formujemy płaskie placuszki,wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano,ważne aby placuszki przed podaniem nie były bardzo gorące,lekko schłodzone mają intensywniejszy smak,na zimno też są pyszne

Komentarze do przepisu (1)

milla_poz 19 maja 2010
Też robię takie kotlety, dobry przepis na ziemniaki, które zostały po obiedzie. Polecam też z koperkiem ;)
Składniki
  • ziemniaki ugotowane, ok 4szt lub tłuczone
  • cebula mała, 1
  • Gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz
  • kefir lub śmietana, 2-3 łyżki stołowe
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki stołowe
  • jajko, 1
  • Bułka tarta
Składniki