Kotlety z zielonym groszkiem

Kotlety z zielonym groszkiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Lekkie kotlety z dużą ilością świeżej zieleniny i zielonego groszku.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 560 g
  • zielony groszek ( mrożony ok. 60-70 g )
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązka liści selera
  • gałązka liści lubczyku
  • sól, pieprz
  • 1/2 suchej bułki + mleko lub rosół
  • Panierka : 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Startą suchą bułkę mieszamy z lekko zmielonym w młynku siemieniem lnianym.
    Zielony groszek gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.Odcedzamy i studzimy.

  2. Do zmielonego mięsa dodajemy, przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną zieleninę, bułkę namoczoną w mleku lub rosole. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy zimny groszek.
    Z dobrze wyrobionej mięsnej masy, robimy 9 kotletów, następnie obtaczamy je w panierce.
    Kotlety smażymy na lekko rozgrzanej suchej patelni.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 06 września 2017
Nie ma to, jak eksperymenty w kuchni.
Mam nadzieję, że świeżym groszkiem też się sprawdzi, bo kotlety... Czytaj całość »
Nie ma to, jak eksperymenty w kuchni.
Mam nadzieję, że świeżym groszkiem też się sprawdzi, bo kotlety wglądają bardzo apetycznie :)
KORAL 06 września 2017
Oczywiście :)
Nevermore 06 września 2017
Coś czuję po kościach, że to może być jeden z przepisów września, a lwy podobno się nie mylą ;)
Składniki
  • łopatka wieprzowa 560 g
  • zielony groszek ( mrożony ok. 60-70 g )
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązka liści selera
  • gałązka liści lubczyku
  • sól, pieprz
  • 1/2 suchej bułki + mleko lub rosół
  • Panierka : 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 jajko
Składniki