Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
O wiele łatwiejsze w wykonaniu niż falafel a smakują wybornie!

Przygotowanie

  1. Robiłam farsz do pierogów a z pozostałego farszu zrobiłam kotlety.
    Namoczyłam soczewicę a potem ją ugotowałam w osolonej wodzie. Można użyć każdej soczewicy, ale zielona nie rozpada się od razu i z takiej soczewicy u mnie się robiło pierogi.
    Soczewicę puściłam przez maszynką na drobnym oczku- można zmalaksować. Na patelni lekko zrumieniłam drobno posiekaną cebulę, potem dodałam posiekany czosnek i masę soczewicową. Podsmażałam ją i doprawiałam, przyda się sporo pieprzu z łyżka majeranku i sól do smaku. Można też zaszaleć z przyprawami po arabsku - kumin, fenkuł, kolendra.
    Do wystudzonej masy dałam jajo i bułkę tartą- około 3 łyżek.

  2. Uformowałam nieduże kotleciki i obtoczyłam je w sezamie. Usmażyłam na rumiano. Te kotlety są też smaczne na zimno- w odróżnieniu do falafli.
    Najlepiej smakują w cienkim chlebku z pomidorem i cebulą

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (24)

Docherro 19 kwietnia
Pyszności Ty to masz świetne pomysły na smakowite dania:)
kucharka-amatorka 19 kwietnia
Lubię takie kotleciki. Fajny przepis.
Nevermore 20 kwietnia
Pyszny przepis, biorę do pamięci i zrobienia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki