Kotlety z ryżu z grzybami

Kotlety z ryżu z grzybami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smakują wybornie.

Składniki

  • 1 ½ szklanki ryżu
  • 2 ½ szklanki mleka
  • Sól do smaku
  • Masło 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Grzyby leśne suszone 5 dag
  • Koperek lub natka pietruszki
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mleko posolić do smaku i zagotować, włożyć opłukany ryż, zamieszać i ugotować na gęsto i przestudzić. Grzyby opłukać (możemy dzień wcześniej je namoczyć) i ugotować do miękkości i drobno posiekać. Żółtka rozetrzeć z masłem i posiekanym koperkiem i wymieszać z przestudzonym ryżem. Przyprawić do smaku, formować na dłoni zgrabne kotlety, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać polane sosem grzybowym. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (2)

smaker 20 sierpnia
Świetna propozycja! Dziękujemy za ciekawy przepis :)
NutkaSmaku 20 sierpnia
Bardzo fajna propozycja :)
Składniki
  • 1 ½ szklanki ryżu
  • 2 ½ szklanki mleka
  • Sól do smaku
  • Masło 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Grzyby leśne suszone 5 dag
  • Koperek lub natka pietruszki
  • Tłuszcz do smażenia
Składniki