Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealne na obiad. Smaczne i pożywne. Polecam, prosto i smacznie.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 429
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12395
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 429
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12395
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 84
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy jajko i roztrzepujemy je z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety panierujemy w mące, później w jajku z mlekiem, na końcu w bułce tartej. Następnie przekładamy mięso na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron. Odstawiamy na bok. Ponownie na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i sosem pieczarkowym.