Kotlety z leśnych grzybów

Przepis dnia 2021-08-12
Kotlety z leśnych grzybów
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Sezon grzybowy w pełni, a więc pora na przysmak z grzybami w roli głównej. Dlatego moją propozycją są aromatyczne i przepyszne kotleciki z grzybów. Mogą stanowić świetną przekąskę lub gorącą kolacją , można je również podać na obiad z surówką i ziemniakami.

Składniki

  • 50 dag leśnych grzybów ( podgrzybków, maślaków itp )
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do panierowania kotletów
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę razem z trzonkami. Cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy grzyby, a po 5 minutach dodajemy pokrojoną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu grzyby odstawiamy z ognia i studzimy.
    Do miski przekładamy usmażone grzyby, dodajemy jajka, bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy.

  2. Z masy grzybowej formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle.

Komentarze do przepisu (2)

smaker 30 lipca
Bardzo ciekawy przepis - dziękujemy za podzielenie się nim :)!
Docherro 30 lipca
Świetny pomysł,musiały wybornie smakować:)
Składniki
  • 50 dag leśnych grzybów ( podgrzybków, maślaków itp )
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do panierowania kotletów
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Składniki