Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lucque
Kasz gryczana w innej formie....wspaniały pomysł na niedzielny obiad...przecież kotlet nie musi być mięsny

Składniki

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone umyć, namoczyć w litrze wody. Ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wodę zostawić do ugotowania kaszy

  2. Kasze wypłukać na sicie, zalać wywarem grzybowym (proporcje 1 do 2 – jedna szklanka kaszy i dwie szklanki wody). Ugotować do momentu aż wchłonie całą wodę. Później można przykryć ściereczką i ręcznikiem, aby „doszła”.

  3. Między czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z grzybami i pokrojonym czosnkiem na maśle lub margarynie.

  4. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać 4 – 5 łyżek bułki tartej, przyprawy i jaja. Wymieszać na jednolitą masę.

  5. Z wyrobionej masy uformować kotlety, panierować je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 lutego
Pyszotka :)
Składniki
Składniki