Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pomysł na piątkowy obiad lub danie dla jarosza:) Kotlety z kaszy gryczanej prażonej z dodatkiem papryki i natki pietruszki. Pysznie smakują z surówką, leczo lub z sosem pieczarkowym, grzybowym itp. W wersji dla "mięsożercy" możemy serwować z dodatkiem sosu bolońskiego lub gulaszu.

Składniki

  • kasza gryczana prażona 1 woreczek
  • jajko 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie blendujemy ją ale nie na miazgę - ziarenka powinny być w formie małych kawałków a nie papki. Do kaszy dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiamy i formujemy spłaszczone kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.

Komentarze do przepisu (8)

ekspresjawkuchni 22 listopada
Jeszcze nigdy nie jadłam, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
Maudie 22 listopada
Super,coś dla mnie :)
Docherro 24 listopada
Fajny i smaczny pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza gryczana prażona 1 woreczek
  • jajko 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt mała
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Składniki