Kotlety z karkówki

Kotlety z karkówki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ulubione kotlety mojego męża. Aromatyczne i soczyste, moczone w mleku z cebulą.

Składniki

  • 5 plastrów karkówki
  • 1 cebula
  • ok. 0,5 l mleka
  • bułka tarta
  • mąka
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Plastry mięsa rozbijamy na deseczce z 1 strony. Mleko wlewamy do garnka. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do mleka. Dodajemy 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Mieszamy. Wkładamy tam mięso i zostawiamy na około 3 godziny.
    W tym czasie mięsko nabierze aromatu i po upieczeniu będzie soczyste.

  2. Po tym czasie mięso wyciągamy i panierujemy. Wkładamy najpierw do roztrzepanego jajka, doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu, następnie obtaczamy w mące i w tartej bułce.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso i smażymy z obu stron do miękkości.
    Wspaniały zapach unosi się już podczas smażenia, a po degustacji już nie możemy się im oprzeć.
    Podajemy z ziemniakami i ogóreczkami konserwowymi lub innymi ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (2)

irma 29 marca 2014
Czasami robię, są pyszne :-)
bozka44 13 grudnia 2015
Pycha, z tym, ze panierujemy nastepujaco :
1/ maka
2/ jajko
3/ bulka tarta
Składniki
  • 5 plastrów karkówki
  • 1 cebula
  • ok. 0,5 l mleka
  • bułka tarta
  • mąka
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki