Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Smaczny i na pewno lepszy obiad niż mielone, chociaż w smaku podobne. I technika wykonania również. Zamiast mięsa - warzywa. Samo zdrowie.

Składniki

  • Kalafior
  • marchewka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • Cebula
  • 2 jajka
  • tarta bułka - ok. 1/2 szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • otręby pszenne - do panierowania
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oliwy + oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kalafior podziel na różyczki, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
    Ugotuj warzywa na parze - ok. 20 minut.

  2. Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub ugnieć tłuczkiem.

  3. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
    Smaż, aż cebula lekko się zrumieni.

  4. Podsmażoną cebulę, jajka i posiekaną natkę dodaj do ugotowanego kalafiora z warzywami.
    Dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle tartej bułki, aby masa była lekko kleista i dała się formować.
    Dopraw do smaku.
    Formuj kotlety wielkości dłoni, panieruj je w pszenicznych otrębach i smaż na złoto na oleju lub oliwie.

  5. Podawaj z ulubionym sosem (np. mięsnym) lub jako dodatek do drugiego dania.
    Pyszne są z pikantnym sosem pomidorowym.

Komentarze do przepisu (3)

ggosienka68 03 kwietnia 2014
Pyszne i zdrowe.
Konto usunięte 03 kwietnia 2014
zgadza się zdrowe i czasem warto zamienić warzywa zamiast mięsa:)
niva 03 kwietnia 2014
kocham takie jedzonko... :)
Składniki
  • Kalafior
  • marchewka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • Cebula
  • 2 jajka
  • tarta bułka - ok. 1/2 szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • otręby pszenne - do panierowania
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oliwy + oliwa lub olej do smażenia
Składniki