Kotlety z jajek

Kotlety z jajek
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Kotlety z jajek pamiętam z dzieciństwa. Mama czasem je przyrządzała. Ja też robię je od czasu do czasu. Natomiast dla mojego męża to zupełna nowość, bo on wcześniej takich kotletów nie jadał. Ale bardzo je sobie chwali. Kotleciki z jajek podaję najczęściej z frytkami, a bo tak mi jakoś do nich pasują, i z surówką. Skład kotletów z jajek jest taki jak na mielone, tyle, że zamiast mięsa dajemy do nich zmielone lub starte na tarce o drobnych oczkach jajka ugotowane na twardo. Do masy jajecznej dodajemy też zieleninę: pietruszkę lub koperek, jak kto lubi.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
  • 1 średnia cebula
  • łyżka kaszy manny
  • olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
  • tarta bułka do panierowania

Przygotowanie

  1. Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy

  2. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarełku o małych oczkach ( można zmielić )

  3. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek

  4. Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )

  5. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut

  6. Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce

  7. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami

Komentarze do przepisu (3)

taura 16 lipca 2013
Lubię :)
galica13 16 lipca 2013
Ja bułkę moczę w mleku, natomiast nigdy nie dodawałam kaszy . Na pewno wypróbuję z kaszą, tym bardziej, że... Czytaj całość »
Ja bułkę moczę w mleku, natomiast nigdy nie dodawałam kaszy . Na pewno wypróbuję z kaszą, tym bardziej, że dla mojego męża też te kotlety są nowością.
Anika1 16 lipca 2013
Bułka moczona w mleku jeszcze lepsza. Tez czasami tak robię:)
Składniki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
  • 1 średnia cebula
  • łyżka kaszy manny
  • olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
  • tarta bułka do panierowania
Składniki