Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Kotlety z fasoli to danie, niewymagające większych umiejętności kulinarnych a jednocześnie smaczne i zdrowe. Kotlety z fasoli to propozycja w sam raz dla miłośników fasoli oraz dań wegetariańskich, która jest świetną alternatywą dla dań mięsnych. Smakują pysznie, a ich wykonanie jest banalnie proste. Dla urozmaicenia można do nich dodać swoje ulubione składniki.

Składniki

  • 500 g ugotowanej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Ugotowaną i wystudzoną fasolę przekładamy do miski, do fasoli dodajemy jajka i wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konstytencji. Obraną cebulę drobno siekamy, po czym dodajemy do fasoli. Następnie masę fasolową doprawiamy do smaku solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu, dodajemy również cząber, czosnek i słodką paprykę.
    Masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej.
    Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki
  • 500 g ugotowanej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki