Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kotlety mogą zastąpić mięso w obiadowym daniu. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone. Z podanych proporcji powinno wyjść 10- 12 kotletów.

Składniki

  • 1 1/2 suchej ciecierzycy
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka wiejskie
  • 1 bułka
  • natka pietruszki
  • 1-2 szk. otrębów pszennych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować. Następnie przestudzić i zmiksować przy pomocy blendera. Pieczarki obrać, pokroić,
    zeszklić na oleju z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Bułkę pokroić i namoczyć w gorącej wodzie. Do ciecierzycy dodać, pieczarki, cebulę, czosnek, bułkę, jajka, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać masę. Formować kotlety i obtaczać w otrębach. Następnie usmażyć na oleju z obu stron. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Komentarze do przepisu (6)

natsko1993 13 marca 2018
Fajne te kotleciki ;)
kucharka-amatorka 13 marca 2018
Dziękuję za miły komentarz. Miłego dnia!
bryssska 14 marca 2018
Super pomysł, lubię urozmaicenia w kuchni ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 1/2 suchej ciecierzycy
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka wiejskie
  • 1 bułka
  • natka pietruszki
  • 1-2 szk. otrębów pszennych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Składniki