Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z brokułów i jajka to genialny sposób na wykorzystanie samotnego brokułu z lodówki i sprytne wplecenie go do potrawy tak, aby dzieci się nie zorientowały. Kotleciki wychodzą delikatne i pyszne. Możesz je podać samodzielnie, ze śmietaną, sosem czosnkowym lub surówką z sezonowych warzyw. Kotlety będą świetne na lunch lub kolację.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 559
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 71
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 52
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 559
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 71
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 52
Składniki
W blenderze zmiel różyczki brokułu, aby stały się drobne i sypkie. Obierz ziemniaki i marchewki, po czym ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie lekko ostudź i zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej na większych oczkach. Możesz też przecisnąć je przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulkę obierz i podsmaż na patelni na złoty kolor (nie przypal!). W misce umieść ugotowane marchewki i ziemniaki, rozdrobnione brokuły, podsmażoną cebulkę, wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekane lub suszone zioła. Dokładnie wymieszaj całość łyżką lub rękami. Po czym na patelni rozgrzej olej, nabieraj łyżką porcje ciasta warzywnego, wykładaj na patelnię, lekko spłaszczaj i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmij kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Kotleciki możesz też upiec w piekarniku.