Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kotlety z boczniaków. Pierwszy raz je robiłam, powiem szczerze, że wyszły przepyszne. Kotleciki podałam z ryżem z kukurydzą i koperkiem... naprawdę pyszny obiadek, więc tym bardziej polecam. Poniższy przepis jest na 9-10 kotletów:

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 100 g pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Trzy jajka ugotować na twardo. Następnie zetrzeć je na grubej tarce. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Na patelnię wrzucić pieczarki i boczniaki. Smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeszcze chwilę smażyć. Patelnię zdjąć z palnika i chwilę wystudzić. Następnie zmielić grzyby z cebulą na grubym sitku (u mnie 8 mm, można też na trochę drobniejszym).

    Do miski z grzybami dodać tarty ser i tarte ugotowane jajka. Ponadto dodać jedno surowe jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i ew. doprawić solą i pieprzem.



    Na talerz wsypać bułkę tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.

    Kotleciki są pyszne.


    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 250 g boczniaków
  • 100 g pieczarek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Składniki