Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z bakłażana to pyszne i proste danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia – od śniadania po kolację. Są niezwykle zdrowe i mogą stanowić także pożywną przekąskę. Potrawa jest szybka w przygotowaniu – wystarczy jedynie 20 minut, by móc cieszyć się ciekawym, śródziemnomorskim smakiem. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać więcej czosnku, czerwonej papryki, chili czy imbiru. Wspaniale smakują z kwaśną śmietaną, ale także keczupem czy musztardą.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 177
Składniki
Bakłażana obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i także zetrzyj. Dodaj ser i wymieszaj.
Do miski dołóż jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po 2 łyżki masy i kładź placuszki na gorącym tłuszczu. Kotlety z bakłażana smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odkładaj na papierowe ręczniki.
Gotowe danie podawaj na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wybornie smakują posypane siekaną kolendrą lub zieloną cebulką.