Kotlety wysepki

Kotlety wysepki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne kotlety z piekarnika, obiad jak marzenie. Kotlety tak zasmakowały mojej rodzinie, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób- teraz posługuje się wyłącznie tym przepisem.

Składniki

  • Składnik na kotlety:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • Składniki na pierzynkę
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

  2. 2. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    3. Grzyby rozkładamy na upieczonych kotletach.

  3. 4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
    5. Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz majonez.
    6. Masę jajeczną wykładamy na grzyby.
    7. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

  4. 8. Kotlety gotowe.
    9. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 17 czerwca
Pyszne kotleciki:)
Nevermore 17 czerwca
Ty wiesz, co ja myślę ;p
KulinarnaChwila 18 czerwca
nie wiem :)))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składnik na kotlety:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • Składniki na pierzynkę
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
Składniki