Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety wołowe w sosie curry"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 67
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 62
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 67
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 62
Składniki
Natkę opłucz, osusz, trochę odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Buraczki pokrój w kosteczkę. Główkę czosnku oczyść, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połowę czosnku podziel na ząbki, obierz je i posiekaj. Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, buraczki oraz posiekaną natkę i czosnek.
Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z mięsnej masy uformuj małe okrągłe kotleciki, lekko spłaszcz je dłonią.
Szalotki obierz, pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Mocno zrumień na nim pozostały czosnek. Dodaj szalotki i krótko razem podduś. Potem dołóż pastę curry. Wlej bulion oraz śmietanę. Sos gotuj 4–5 minut, często mieszając.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż frykadelki i smaż je na średnim płomieniu przez 10-12 minut. Ogórki umyj, wytrzyj, pokrój w słupki. Sos curry przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj na gładko. Do sosu włóż frykadelki. Obłóż ogórkami. Danie udekoruj odłożoną natką. Podawaj z ryżem.
35 minut, 1 porcja 710 kcalŹródło: Tina