Kotlety warzywne - mix kalafiora z selerem

Kotlety warzywne - mix kalafiora z selerem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kala83
Smaczne, mięciutkie kotleciki dobre jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 średni seler
  • 2 małe cebule - białe lub czerwone
  • szczypiorek, koperek
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie. Selera obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oba warzywa odcedzamy i studzimy.
    Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Studzimy.
    Kalafiora i selera rozgniatamy widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cebulkę, jajko, pokrojony szczypiorek, koperek i tyle bułki tartej aby masa była na tyle zwięzła aby można było uformowac kotlety. Masę wyrabiamy doprawiając wcześniej solą i pieprzem.
    Z tak przygotowanej masy formujemy plaske kotlety i obtaczamy je w bułce tartej - u mnie bułka tarta ze złocistym lnem mielonym.
    Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

anulka38 26 maja 2015
uwielbiam selera i kalafior to musi być pyszne
Składniki
  • 1 mały kalafior
  • 1 średni seler
  • 2 małe cebule - białe lub czerwone
  • szczypiorek, koperek
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
Składniki