Kotlety w panierce z curry

Kotlety w panierce z curry
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszny kotlet do drugiego dania. Polecam ten przepis.

Składniki

  • kotlet schabowy 4 szt.
  • musztarda curry 2 łyzki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Vegeta 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • olej 4 łyżki
  • pieprz do smaku
  • Składniki na panierkę:
  • Bułka tarta 10 dag
  • olej
  • Curry 1 łyżeczka
  • Cebula biała
  • Jajo kurze 2 szt

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kotlety opłukać i osuszyć.

  2. Musztardę wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, doprawić Vegetą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Kotlety posmarować grubo przygotowaną marynatą, ułożyć w misce, przykryć, wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Jajka wbić do miski i wymieszać ze startą na tarce cebulą. Bułkę tartą wymieszać z curry.

  4. Kotlety obtaczać w jajkach wymieszanych z cebulą, a następnie panierować w bułce tartej z curry. Na patelni rozgrzać olej, kotlety smażyć po 8 minut z każdej strony. Patelnię przykryć i dosmażyć kotlety przez 5 minut na bardzo małym ogniu.

Składniki
  • kotlet schabowy 4 szt.
  • musztarda curry 2 łyzki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Vegeta 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • olej 4 łyżki
  • pieprz do smaku
  • Składniki na panierkę:
  • Bułka tarta 10 dag
  • olej
  • Curry 1 łyżeczka
  • Cebula biała
  • Jajo kurze 2 szt
Składniki