Kotlety sojowe nie tylko dla wegetarian

Kotlety sojowe nie tylko dla wegetarian
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Chillnezka
Jeśli nie zawsze macie ochotę na standardowe mielone, koniecznie sprawdźcie, czy alternatywne sojowe kotleciki są właśnie dla Was. Smakują fantastycznie na ciepło i w temperaturze pokojowej, na przykład w bułce z dodatkiem musztardy i świeżych warzyw.

Składniki

  • 1 woreczek suszonej soi
  • 1 czerstwa mała bułka
  • 2 jaja (L)
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka mielona papryka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Namoczyć soję w garnku w takiej ilości wody, by zakryła jej powierzchnię z lekkim zapasem; pozostawić na około 4 godziny. Po tym czasie posolić wodę i gotować soję do miękkości; odcedzić.
    Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć wodę, jak już napęcznieje. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
    Soję zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, to samo zrobić z moczoną bułką i cebulką.
    Masę przełożyć do misski, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Jeśli lubicie ostrzejszy smak, dodajcie 1 łyżkę musztardy.
    Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  2. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą i świeżą surówką. Znakomicie komponują się z sosem pieczarkowym.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 22 lutego 2018
Kotlety sojowe, super, pycha :D
U mnie z kaszą gryczaną i surówką :)
Chillnezka 23 lutego 2018
U mnie tym razem z ryżem, sosem chilli i sałatą. Soja jest super :-)
Składniki
  • 1 woreczek suszonej soi
  • 1 czerstwa mała bułka
  • 2 jaja (L)
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka mielona papryka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Składniki