Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą

Kotlety schabowe zapiekane z mozzarellą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej, pieczarek i mozzarelli to świetny sposób na schabowego w nowej odsłonie. W taki sam sposób można przygotować filety z kurczaka. Kapustę pekińską można zastąpić kapustą włoską. Panierować można w bułce tartej.

Składniki

  • kotlety schabowe 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • płatki kukurydziane 0,5 szklanki
  • cebula 0,5 sztuki
  • pieczarki 10 dag
  • marchewka 0,5 sztuka
  • kapusta pekińska 2 liście
  • mozzarella 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekane pieczarki i startą na tarce marchewkę, podsmażyć.

  2. Wsypać posiekaną kapustę pekińską, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

    Umyte i osuszone kotlety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w pokruszonych płatkach śniadaniowych. Zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu.

  3. Rumiane kotleciki ułożyć na wyłożonej folią spożywczą blaszce, włożyć porcję nadzienia. Na wierzch położyć kilka plasterków mozzarelli. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać około 5-10 minut.

Komentarze do przepisu (1)

ewaeu 25 listopada
Pychota :) Jest łapka :)
Mamy takie same sztućce
Składniki
  • kotlety schabowe 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • płatki kukurydziane 0,5 szklanki
  • cebula 0,5 sztuki
  • pieczarki 10 dag
  • marchewka 0,5 sztuka
  • kapusta pekińska 2 liście
  • mozzarella 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • smalec wieprzowy lub olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Składniki