Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

Kotlety schabowe w sosie pieczarkowym
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
To danie, które potrafi rozpieścić zmysły. Duszona wieprzowina, delikatne w smaku grzyby i gęsty, aromatyczny sos.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka pieczeniowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • olej

Przygotowanie

  1. Mięso lekko rozbijamy (ale nie aż tak jak na kotlety) nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na minimum 30 min do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron - na złoto.

  2. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wrzucamy kostkę pieczeniową i doprowadzamy do wrzenia. Do bulionu wrzucamy podsmażone kotlety.

  3. Cebulkę kroimy w piórka i na patelni, na której smażyliśmy kotlety podsmażamy cebulkę na złoto. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy. Całość wrzucamy do garnka i dusimy ok. 30 min.

  4. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, również podsmażamy na patelni - tym razem na masełku - i dodajemy do naszego wywaru. Całość dusimy jeszcze ok 30 min.

  5. Gdy mięso będzie wystarczająco miękkie wyjmujemy je z garnka i przekładamy na talerz. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki sosu. Dokładnie mieszamy i przez sitko wlewamy do garnka. Dorzucamy mięso i jeszcze na moment kładziemy na ogniu - powinno się zagotować.

  6. Podajemy z ziemniakami.

  7. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Monika87 27 marca 2012
Pysznie!! i smacznie wygląda :) już wiem co zrobię na obiad :)
biancorossa 28 marca 2012
Zapachniało domowym jedzonkiem;)
Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka pieczeniowa
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • olej
Składniki