Kotlety schabowe, udka drobiowe i boczek duszone w naczyniu żaroodpornym:

Kotlety schabowe, udka drobiowe i boczek duszone w naczyniu żaroodpornym:
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Szybka propozycja na niedzielny obiad. Dwa, trzy rodzaje różnych mięs po doprawieniu, wkładamy do naczynia żaroodpornego i w zasadzie obiad robi się sam.

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 4 udka drobiowe
  • kawałek chudego boczku
  • sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek i przyprawa podlaska do mięs duszonych
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 listki laurowe, 3 kulki ziela
  • 1 marchewka
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • dowolny tłuszcz
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Wszystkie rodzaje mięs, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i obsypać przyprawami.
    Przełożyć do mocnego woreczka foliowego i umieścić w lodówce na całą noc.
    Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlać bulion, dodać tłuszcz i 1 łyżkę sosu sojowego. Przełożyć mięso: udka drobiowe, schabowe z kością i kawałek boczku.
    Na mięsie ułożyć pokrojoną w cienkie plastry marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka , jabłko pokrojone w "zapałkę" , świeże gałązki rozmarynu i pokrojony czosnek niedźwiedzi.
    Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jedną godzinę.
    Po tym czasie pokrywkę zdjąć, wlać pół szklanki śmietanki 30 % i dusić jeszcze 20 minut bez przykrycia.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 29 marca
Super pomysł! Jedni marzą o schaboszczaku a inni na wieprzowinę nawet nie spojrzą i jadają tylko drób - w ten... Czytaj całość »
Super pomysł! Jedni marzą o schaboszczaku a inni na wieprzowinę nawet nie spojrzą i jadają tylko drób - w ten sposób wszyscy będą zadowoleni:)
Docherro 29 marca
Świetny pomysł:)
Składniki
  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 4 udka drobiowe
  • kawałek chudego boczku
  • sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek i przyprawa podlaska do mięs duszonych
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 listki laurowe, 3 kulki ziela
  • 1 marchewka
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego
  • dowolny tłuszcz
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Składniki