Kotlety schabowe po sztygarsku

Kotlety schabowe po sztygarsku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzi od Kasi, Figg [*], która była wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe (po 200 g)
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijamy cienko, solimy i wstawiamy do lodówki.

    W tym czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Mięso wyjmujemy z lodówki. Na połowie każdego kotleta układamy farsz z pieczarek, przykrywamy drugą połową mięsa. Brzegi spinamy wykałaczkami.

    Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką (pół na pół).

    Smażymy na smalcu.

Komentarze do przepisu (12)

Fram 28 lipca 2016
wiesz Arku... nie żebym się czepiał, bo danie naprawdę na wypasie, ale jako urodzony Hanys i wnuk sztygara,... Czytaj całość »
wiesz Arku... nie żebym się czepiał, bo danie naprawdę na wypasie, ale jako urodzony Hanys i wnuk sztygara, trochę się zdziwiłem nazwą...
bo takie schaboszczaki rzeczywiście podają na Śląsku, głównie na weselach, barbórkowych "karczmach piwnych" i innych ucztach, jako alternatywę dla rolad (za którymi nie przepadam, więc zawsze szukam tych schabowych na półmiskach)... ale że to danie sztygarskie, to pierwsze słyszę ;-)
Docherro 29 lipca 2016
Jak zwał tak zwał....kotlety przepyszne:)
ciacho50 30 lipca 2016
Pycha !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kotlety schabowe (po 200 g)
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz
Składniki