Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli.

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku i Cebuli.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Jestem raczej "drobiowa " dziewczyna,ale kotlety przygotowane w ten sposób,są faktycznie kruche i delikatne,kotleciki wzorowane na przepisie Magdy Gessler z moimi przeróbkami ;-)

Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki mleka
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. Kotlety Magdy Gessler są na cały talerz,u mnie w mniejszym wydaniu i z mniejszej porcji mięsa,doprawione po swojemu,trzeba pamiętać by mięso cienko rozbić i usunąć żyłki jeśli takowe posiada,unikniemy wtedy zwijania się kotletów na patelni.
    Mięso pokroić w plastry na kotlety i rozbić tłuczkiem z obu stron(ja przyprawiłam ulubioną przyprawą do wieprzowiny),

  2. cebulę obrać,umyć i pokroić w piórka,następnie układać na przemian mięso z cebulą w pojemniku,lub miseczce,zalać mlekiem,

  3. zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki,u mnie stały całą noc,ale w zupełności wystarczą 3 godz.
    Wyjąć z zalewy,osuszyć,doprawić solą i pieprzem,obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku,bułce tartej

  4. i smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano.
    Dzięki zalewie mleczno-cebulowej mięso kruszeje.





Komentarze do przepisu (27)

basiliana 11 lipca 2018
Bardzo ciekawy przepis. Słyszałam, że moczenie w mleku zmiękcza mięso, więc takie schabowe muszą być... Czytaj całość »
Bardzo ciekawy przepis. Słyszałam, że moczenie w mleku zmiękcza mięso, więc takie schabowe muszą być przepyszne. Cały obiad ze zdjęcia to coś dla mnie:)
kucharka-amatorka 11 lipca 2018
Oj, kusisz, kusisz. Bardzo lubię schabowe, a te Twoje pewnie są ekstra.
babcitereskiciasta 11 lipca 2018
Asiu, obiadek I klasa.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 plastrów schabu
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki mleka
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
Składniki