Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli

Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Inny smak naszego polskiego schabowego

Składniki

  • 4-6 kotletów wieprzowych np. ze schabu 1 l mleka 2 cebule 2 jajka bułka tarta mąka pszenna sól pieprz smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy dokładnie na dość duże i cienkie kotlety. Można je przykryć do tłuczenia kawałkiem folii, wtedy unikniemy uszkodzenia mięsa. Cebule pokroić w piórka. Kotlety ułożyć w misce, przekładając je cebulą, doprawiając solą i pieprzem. Całość zalać mlekiem. Odstawić na min. 2-3 godziny. Następnie dokładnie odsączyć, można wytrzeć papierowym ręcznikiem. (Zapobiegnie to odklejaniu się panierki.)

    Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka i je roztrzepać, a do trzeciego bułkę tartą. Kotlety panierować standardowo najpierw w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej. Pamiętajmy, że panierować należy tuż przed smażeniem. Na patelni rozgrzać smalec. Smalec nada kotletowi smak i chrupkość. Początkowo smażymy na dużym ogniu. Gdy panierka się przyrumieni z obu stron należy zmniejszyć gaz. Kotlet powinien się smażyć około 15 minut. W trakcie smażenia obracamy go kilka razy.

Składniki
  • 4-6 kotletów wieprzowych np. ze schabu 1 l mleka 2 cebule 2 jajka bułka tarta mąka pszenna sól pieprz smalec do smażenia
Składniki