Kotlety rybne z sosem kawiorowym

Przepis dnia 2018-06-30
Kotlety rybne z sosem kawiorowym
> > 6 os.
> 30 min
średnie
drogie
avatar Autor: FoodSafari
Chrupiące zewnątrz i niezwykle delikatne w środku kotlety rybne. Idealnym uzupełnieniem dla nich jest sos jogurtowy z dodatkiem kawioru.

Składniki

  • 0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 3-4 jajka
  • papryczka chili
  • 3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
  • bułka tarta lub kaszka orkiszowa do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sos: 250 g gęstego jogurtu koperek 100 g kawioru, u mnie z łososia

Przygotowanie

  1. Ryby mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanym koperkiem, chili, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki orkiszowej.

    Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą lub kaszkę orkiszową. Na talerz wykładamy łyżkę stołową masy rybnej obsypujemy bułką/kaszką i formujemy okrągłego kotlecika. Postępujemy tak samo z resztą masy rybnej.

    Kotleciki smażymy na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

    Przygotowanie sosu. Jogurt mieszamy z kawiorem i posiekanym koperkiem. Nie solimy bo kawior jest wystarczająco słony.

    Kotleciki podajemy z sosem kawiorowym.
    Doskonałym dodatkiem do kotletów są również pieczone młode ziemniaczki lub świeże pieczywo.

Składniki
  • 0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 3-4 jajka
  • papryczka chili
  • 3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
  • bułka tarta lub kaszka orkiszowa do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sos: 250 g gęstego jogurtu koperek 100 g kawioru, u mnie z łososia
Składniki