Kotlety rybne z pietruszką i marchewką

Kotlety rybne z pietruszką i marchewką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: catha
Kotlety rybne z pietruszką i marchewką. Fajna propozycja na obiad dla dzieci, ale nie tylko. Są pyszne i wymagają małego nakładu pracy.

Składniki

  • 6-7 płatów ryby - u mnie filet z morszczuka
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • 1 mała marchewka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Płaty ryby rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Pietruszkę pokroić drobniutko, bułkę namoczyć w mleku.
    Rybę zmielić w maszynce, na koniec przepuścić przez maszynkę pietruszkę i odciśniętą z mleka bułkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystko razem wymieszać, dodać jajko, dobrze doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać bułki tartej, aby była bardziej zwarta. Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.

  2. Kotlety smażyć na niewielkim ogniu, aby za szybko się nie przypaliły, a były dobrze wysmażone. Podawać z ulubioną surówką. Pychota. Świetny sposób na przemycenie ryby, jeśli mamy w domu małych niejadków:)

Składniki
  • 6-7 płatów ryby - u mnie filet z morszczuka
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • 1 mała marchewka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
Składniki