Kotlety rybne z piekarnika (paluszki rybne)

Przepis dnia 2021-02-19
Kotlety rybne z piekarnika (paluszki rybne)
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proponuję Wam mega pyszne kotleciki rybne, takie paluchy rybne w kukurydzianej panierce, zapiekane w piekarniku... Palce lizać, w smaku bardzo podobne do tradycyjnych paluszków rybnych, tylko w o wiele zdrowszej wersji. Delikatne w środku z chrupiącą skórką... Z poniższego przepisu wyjdzie 10-11 kotlecików.

Składniki

  • 600-700 g świeżego filetu z dorsza
  • po pół pęczka świeżego koperku i pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej + do panierowania
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki kukurydziane do panierowania (pełny pojemnik blendera 500 ml)
  • 50 ml oleju do skropienia

Przygotowanie

  1. Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce na grubym sitku. Następnie dodać sok z cytryny, posiekaną zieleninę, 3 łyżki mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

    Przygotować 3 naczynia do panierowania. Do jednego wsypać mąkę kukurydzianą, do drugiego zmielone lub utłuczone płatki kukurydziane, a w trzecim roztrzepać jajka z solą i pieprzem.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formować podłużne kotleciki, potem każdy z nich najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić olejem i włożyć do piekarnika na ok. 30-35 minut.

    Polecam, bo są przepyszne, świetnie smakują z sosem czosnkowym lub jogurtowym.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 09 lutego
Można się wprosić na taką rybkę? ;) Pyszne jedzonko :)
KORAL 09 lutego
Ja też chcę się wprosić :) Super kotlety.
KulinarnaChwila 19 lutego
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600-700 g świeżego filetu z dorsza
  • po pół pęczka świeżego koperku i pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej + do panierowania
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki kukurydziane do panierowania (pełny pojemnik blendera 500 ml)
  • 50 ml oleju do skropienia
Składniki