Kotlety rybne z piekarnika

Przepis dnia 2021-11-25
Kotlety rybne z piekarnika
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Przepis na delikatne i bardzo smaczne kotlety rybne. Kotlety robione na dwa sposoby, smażone i z piekarnika. Do zrobienia tych pysznych kotletów możecie użyć waszej ulubionej ryby.

Składniki

  • 800 g mrożonych filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • po garści natki pietruszki i koperku
  • 3 – 4 łyżki bulki tartej
  • olej smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i rozdrobnić w malakserze. Następnie do malaksera dodać jajko i całość zmiksować na puszystą masę, około 2 minuty.

    Do jajka i cebuli dodać pokrojoną w kawałki rybę i rozdrobnić malakserem. Rybę i cebulę można zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

  2. Gotowa masę rybną przełożyć do miski, doprawić przyprawami, dodać posiekane zioła i śmietanę. Całość dobrze wymieszać, podczas mieszania dodawać po łyżce bułki tartej. Bułki dodać tyle ile będzie potrzebne do uzyskania spójnej masy, którą łatwo da się formować.

    Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki ze soba się połączyły.

    Z masy rybnej uformować kotlety.

  3. Kotlety można usmażyć na oleju, po 3 -4 minuty z każdej stony, lub upiec w piekarniku.

    Uformowane kotlety ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej pergaminem, można je z wierzchu posmarować olejem.

    Piec w 180 st. C przez około 30 – 45 minut.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 listopada 2021
Pyszności:)
Składniki
  • 800 g mrożonych filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • po garści natki pietruszki i koperku
  • 3 – 4 łyżki bulki tartej
  • olej smażenia
Składniki