Kotlety rybne z jajkiem

Kotlety rybne z jajkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kotlety rybne z jajkiem to sprawdzona, smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja, idealna na obiad dla całej rodziny. Kotlety świetnie smakują podane z ziemniakami i ulubioną surówką, są znakomitą alternatywą dla klasycznych kotletów z mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego.

Składniki

  • 500 g filetów rybnych ( rozmrożonych )
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko ( surowe )
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Rozmrożone i odsączone z wody ryby kroimy na mniejsze kawałki a następnie dość drobno siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Do dużej miski przekładamy posiekaną rybę, dodajemy pokrojoną cebulę, starte na tarce jajka, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią.
    Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto – brązowy kolor, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze do przepisu (2)

Pani_Domu 07 czerwca
Uwielbiam takie kotlety :)
Docherro 07 czerwca
Przepyszne:)
Składniki
  • 500 g filetów rybnych ( rozmrożonych )
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko ( surowe )
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej+ bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki