Kotlety rybne

Przepis dnia 2021-06-08
Kotlety rybne
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Miękkie i delikatne kotlety z mielonej ryby. Tym razem zrobiłam z dorsza, ale można tu użyć dowolnej ryby. Takie kotleciki to fajna odmiana od zwykłej smażonej ryby.

Składniki

  • 400 g. fileta z dorsza bez skóry
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól, pieprz
  • 4-5 kropli soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Filety umyć i wyciągnąć ości, jeśli są. Następnie zmielić.
    Kajzerkę namoczyć w wodzie, kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do ryby.
    Wbić jajko, dodać przyprawy.i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać
    i wyrobić ręką, dłuższą chwilę, tak żeby masa była gładka.
    Następnie uformować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 08 czerwca
Pyszotka :)
Dariusz-D 08 czerwca
Piękne te Pani kotleciki, od dawna mam smak ,ale... nie mam maszynki do mielenia.
Gratuluję bardzo :-)
Składniki
  • 400 g. fileta z dorsza bez skóry
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól, pieprz
  • 4-5 kropli soku z cytryny
Składniki