Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy chcesz przygotować tradycyjne danie, które jednocześnie jest eleganckie, te kotlety prezydenckie będą doskonałym wyborem. Wykonane z najdelikatniejszego mięsa cielęcego (choć dobrą alternatywą może być indyk) i smażone na klarowanym maśle. Uważaj, aby podczas ubijania nie porwać mięsa, więc najlepiej użyj do tego celu wałka do ciasta zamiast tłuczka do mięsa. Niezwykły charakter kotletów tkwi w unikatowej, chrupiącej panierce łączącej bułkę tartą, mielone orzechy włoskie i parmezan. Idealne przyklejenie panierki do mięsa zapewni majonez. Potrawa podana z pieczonymi ziemniakami, sosem żurawinowym lub konfiturą z czerwonej cebuli stanie się kwintesencją wyrafinowanego smaku.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 276
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1061
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1506
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 157
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 276
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1061
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1506
Składniki
Mięso umyj, osusz i podziel na 4 plastry. Przykryj dwoma arkuszami folii spożywczej lub włóż do worka strunowego i rozbij cielęcinę wałkiem do ciasta. Możesz użyć również tłuczka do mięsa, ale zrób to delikatnie. Po czym oprósz mięso czarnym pieprzem.
W misce lub głębokim talerzu wymieszaj majonez i parmezan, w drugiej mielone w młynku do kawy orzechy włoskie i bułkę tartą. Możesz użyć także zmielonych na proszek płatków kukurydzianych. Za pomocą łyżki posmaruj kotlet mieszanką majonezową, posyp orzechową panierką i lekko dociśnij płaską dłonią, aby panierka lepiej się trzymała. Następnie przewróć mięso i powtórz czynność.
Kotlety smaż z dwóch stron na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub połączeniu zwykłego masła z olejem w proporcji 1:1. Jeśli stronisz od smażonych potraw, ułóż sznycle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na ok. 10-15 minut i trzymaj w 200°C.
Kotlety prezydenckie podawaj gorące, w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków i duszonych warzyw lub sosu z leśnych grzybów.