kotlety pożarskie

kotlety pożarskie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Niewiarygodnie smaczne kotlety !!! Z tej porcji wyszło mi tylko 4 sztuki (konkretne), oczywiście następnym razem zrobię z podwójnej porcji, co i również Wam radzę. Delikatne, pyszne, polecam bardzo :)

Składniki

  • 400 gramów filetów drobiowych (2 mniejsze sztuki)
  • 1 jajo (żółtko i białko osobno)
  • 1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 łyżki tartej bułki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, słodka papryka wg smaku
  • panierka: 1 jajo
  • 1/3 tartej bułki
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia (obowiązkowo!)

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.
    Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
    W miseczce utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić.
    Szczypiorek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.
    Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
    Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką.
    Zwilżonymi dłońmi z masy mięsnej odrywać kawałki i formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jaju, a na końcu w tartej bułce.
    Smażyć na maśle klarowanym na złoto z obu stron, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (3)

Marusia26 21 maja 2015
Ojej, oplułam się na widok i kiedy wyobraziłam sobie smak :))) Zabieram do spróbowania.
Ewaaa 22 maja 2015
Marusiu, kotlety są świetne, bardzo polecam :)
Kate85 19 sierpnia 2017
No to pomysł na obiad załatwiony :)
Składniki
  • 400 gramów filetów drobiowych (2 mniejsze sztuki)
  • 1 jajo (żółtko i białko osobno)
  • 1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 łyżki tartej bułki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, słodka papryka wg smaku
  • panierka: 1 jajo
  • 1/3 tartej bułki
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia (obowiązkowo!)
Składniki