Kotlety mielone z warzywną niespodzianką;)

Kotlety mielone z warzywną niespodzianką;)
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: enigma79
Jeśli lubisz kotlety mielone, a znudziła Cię tradycyjna wersja spróbuj mojej;)

Składniki

  • Mięso mielone z indyka 500g
  • pieczarki 150g
  • cukinia średnia
  • Cebula biała 2 szt
  • szpinak w liściach
  • Bułka
  • Bułka tarta szklanka
  • Masło
  • sól, pieprz
  • Curry
  • Zioła prowansalskie
  • Jajo kurze 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie mięsa:
    Usmaż na patelni pokrojoną w kostkę cebulę na kolor złoty ( ja smażę na maśle).
    Do miski wrzuć mięso mielone,cebulę, wymoczonąwcześniej w wodzie bułkę,jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz 1łyżeczkę curry i 2 łyżeczki ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie wymieszaj.Następnie dodaj bułkę tartą i znowu wszystko dokładnie wymieszaj.

    Nadzienie:
    Pokrój w kostkę cukinię i pieczarki.Obsmaż je na maśle aż się zarumienią.Na koniec dodaj liście szpinaku oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego i smaż aż wszystko będzie miękkie. Odstaw do ostygnięcia.

  2. Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj płaskie krążki na dłoni tak jak widać na zdjęciu. Do każdego krążka dodaj łyżkę farszu i zawiń formując kotleta.

    Dalej postępuj analogicznie jak ze standardowymi mielonymi czyli obtocz w bułce tartej i smaż na maśle aż się zarumieni.


    Kotlety świetnie pasują do młodych ziemniaczków polanych masłem i posypanych koperkiem,ale będą też dobre z kopytkami czy kluseczkami ( wedle gustu).

    Smacznego:)

Składniki
  • Mięso mielone z indyka 500g
  • pieczarki 150g
  • cukinia średnia
  • Cebula biała 2 szt
  • szpinak w liściach
  • Bułka
  • Bułka tarta szklanka
  • Masło
  • sól, pieprz
  • Curry
  • Zioła prowansalskie
  • Jajo kurze 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Składniki