Kotlety mielone z serami i szpinakiem

Kotlety mielone z serami i szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Puszyste, delikatne i aromatyczne kotlety.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone - 25 dag
  • Szpinak mrożony - 2 kulki
  • Ser feta - 150 g - 1/2 opakowania
  • Ser mozzarella - 7 dag
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Tarta bułka do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak, doprawić solą i gałką muszkatołową , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 5 minut. Ser feta pokruszyć. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Do miseczki włożyć mięso , wbić jajko, dodać szpinak oraz sery.

  2. Wszystko dokładnie wymieszać , uformować kotleciki, lekko obtoczyć w tartej bułce.

  3. Na patelni rozgrzać trochę oleju, smażyć kotlety na złoto - brązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.

  4. Podawać z ziemniakami i np. z buraczkami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 29 października
super:)
Składniki
  • Mięso wieprzowe mielone - 25 dag
  • Szpinak mrożony - 2 kulki
  • Ser feta - 150 g - 1/2 opakowania
  • Ser mozzarella - 7 dag
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Tarta bułka do obtoczenia
Składniki