Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Kotlety mielone z płatkami owsianymi
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: newsweek
Niemal klasyczne kotlety mielone, ale jednak troszkę inne. Znalazło się tu nieco nietypowych składników, a i samo wykonanie też niecodzienne. Gwarantuję, że Tak przyrządzone "mielońce" smakują wyjątkowo :) Proporcje można nieco zmniejszyć, bo ja robię zawsze większą ilość kotletów i mrożę, aby mieć je zawsze pod ręką :)

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 100 g pieczywa graham
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka soli
  • Bułka tarta i mąka żytnia – na panierkę

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie tłuszczu (choć ja ostatnio nie używam tłuszczu, a zamiast podsmażania, to bardziej duszę cebulkę na niewielkiej ilości wody).

  2. Mięso wkładamy do miski i dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczywo, mleko i jajka po czym dokładnie mieszamy przez co najmniej 15 minut.

  3. Następnie dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy przygotowane mięso na ok. 20 minut aby płatki nieco rozmiękły.

  4. Następnie „kontrolnie” mieszamy mięcho i po obtoczeniu w panierce (bułka tarta i mąka żytnia pól na pół) można smażyć kotlety w kształcie, wielkości i stopniu zarumienienia zależnym jedynie od osobistych upodobań.

    Smacznego!

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 100 g pieczywa graham
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka soli
  • Bułka tarta i mąka żytnia – na panierkę
Składniki