Kotlety mielone z piersi kaczki

Kotlety mielone z piersi kaczki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś przedstawię wam nową odsłonę kotletów mielonych którą wymyśliłam w trakcie robienia obiadu, akurat u mnie będzie z piersi kaczki ponieważ wolimy z tego mięsa zrobić mielone niż jeść suchą pierś kaczki.

Składniki

  • 720 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 0,5 łyżki przyprawy do gęsi i kaczki,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżeczki lubczyk suszony,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej (szklanka poj. 210 ml).

Przygotowanie

  1. Przygotować piersi z kaczki dokładnie je wymoczyć w kilku wodach, następnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Pokroić w mniejsze części i zmielić przez maszynę sitkiem o małych oczkach razem z ząbkiem czosnku.

  2. Do zmielonego mięsa z kaczki dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz żółtka a białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie dodać ją do zmielonego mięsa z przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na dziesięć minut aby mięso przegryzło się z dodanymi składnikami.

  3. Jak już przygotowane mięso odstało swój czas wtedy na dużą patelnię wlać olej tak aby tylko zakryło dno patelni. Formować kotlety za pomocą lekko mokrych rąk, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na lekko rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

  4. Gdy już wszystkie kotlety ładnie są usmażone z obu stron podlać je przegotowaną wodą i dosłownie chwilkę je poddusić pod przykryciem, odwracając raz kotlety aż powstanie gęsty sosik. Tak przygotowane kotlety zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.

  5. Kotlety z piersi kaczki podduszone podałam z ziemniakami polanymi sosem powstałym w czasie duszenia kotletów oraz jako surówka była marchew starta na drobnej tarce jarzynowej trochę sałaty masłowej, sól, pieprz oraz śmietana. Kotlety wyszły wspaniałe wilgotne w środku nie suche na pewno za sprawą ubitych białek. Ten przepis już na długo zagości w moim domu.

Komentarze do przepisu (5)

Dariusz-D 21 kwietnia
Piersi kacze to rarytas.
Ja jem lekko różowe w środku, ale nie każdy takie lubi.
Mielone z kaczki to wyborne... Czytaj całość »
Piersi kacze to rarytas.
Ja jem lekko różowe w środku, ale nie każdy takie lubi.
Mielone z kaczki to wyborne i luksusowe danie.
Gratuluję:-)
kuchmariola63 22 kwietnia
Super danie, uwielbiam takie mięsko :)
KulinarnaChwila 22 kwietnia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 720 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 0,5 łyżki przyprawy do gęsi i kaczki,
  • 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku,
  • 0,5 łyżeczki lubczyk suszony,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej (szklanka poj. 210 ml).
Składniki