Kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym.

Kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjny mielony z młodymi ziemniakami i surówką z selera naciowego, danie lubiane przez wielu smakoszy :)

Składniki

  • Mięso wieprzowe z łopatki mielone 0,7 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieczarki 3 szt.
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Bułka tarta pół szklanki
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia
  • surówka z selera naciowego
  • młode ziemniaki 6 szt
  • koper

Przygotowanie

  1. Kroimy cebule i pieczarki w drobną kostkę. Na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojone w kostkę cebule i pieczarki. Przyprawiamy do smaku smażone składniki do farszu, studzimy i mieszamy. Doprawiamy mięso do kotletów, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól pieprz,przeciśnięty czosnek i wyrabiamy kilka minut minut. Formujemy kotlety robiąc płaskie placki z mięsa, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie formując podłużne kotlety.Tak uformowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koprem i z surówką z selera naciowego, rzodkiewki, ogórka świeżego, szczypioru, kukurydzy i kapusty pekińskiej posolonej, pieprzonej i wymieszanej z 5 łyżkami oliwy z pestek winogron.

  2. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 29 maja 2017
fajna niespodzianka w środku mielonego :)
Składniki
  • Mięso wieprzowe z łopatki mielone 0,7 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pieczarki 3 szt.
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Bułka tarta pół szklanki
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia
  • surówka z selera naciowego
  • młode ziemniaki 6 szt
  • koper
Składniki