Kotlety mielone z kapustą w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z kapustą w sosie pomidorowym
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatasur
Smak domowego obiadu babci :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Kroimy kapustę w cienkie paseczki, zasypujemy solą i odstawiamy na godzine. Parę większych liści zostawiamy na wyłożenie dna garnka. Kapustę odciskamy z soku, który puści.

  2. Doprawiamy mięso mielone: jajko albo dwa wg uznania, czosnek, pieprz, mąka ziemniaczana i grysik. WAŻNE !!! NIE SOLIMY MIĘSA, BO KAPUSTA JEST JUŻ SŁONA!!! Łączymy to z odciśniętą kapustą. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy. Po usmażeniu osączamy kotlety na ręcznikach papierowych.

  3. W dużym garnku układamy na dnie liście kapusty. Układamy kotlety w grnku, zalewamy bulionem, gotujemy, dodajemy przecier pomidorowy, zabielamy śmietanką i gotowe.

Komentarze do przepisu (7)

asam 07 października 2009
dzisiaj wyprubuje, wyglada smacznie a pulpetu, sos z mielonego i tzw. sznycelki juz mi sie znudzily ;)
asam 07 października 2009
wyglada to smacznie. dzisiaj wyprobuje, bo pulpety w roznych sosoach, sznycelki i sos z mielonego juz mi sie znudzily.
asam 10 października 2009
zrobilam to danie i przyznaje, ze jest palce lizac!
mam pyt. dlaczego maka ziemniaczana i dlaczego wogole ma byc w... Czytaj całość »
zrobilam to danie i przyznaje, ze jest palce lizac!
mam pyt. dlaczego maka ziemniaczana i dlaczego wogole ma byc w kotletach? czy to jest sekret smazenia na jasno? i czy rybe tez powinnam obtoczyc w mace ziemniaczanej przed smazeniam?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki