Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską to smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe dla całej rodziny i będą świetną propozycją na urozmaicenie monotonnego jadłospis

Składniki

  • mięso mielone 500 g
  • 1 średni ugotowany kalafior
  • 3 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej+ bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawę Vegeta Natur i całość dokładnie łączymy dłonią po czym odstawiamy do lodówki na 15 minut.

  2. Ugotowanego odsączonego z wody i wystudzonego kalafiora rozgniatamy widelcem. Liście kapusty pekińskiej bardzo drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy.
    Następnie do mięsa mielonego dodajemy rozgnieciony kalafior, posiakaną kapustę, cebulę, jajko oraz bułkę tartą, wszystko doprawiamy według uznania solą oraz czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej.
    Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 25 czerwca 2021
Super kotlety.
Pani_Domu 25 czerwca 2021
Pyszne kotleciki :)
Składniki
  • mięso mielone 500 g
  • 1 średni ugotowany kalafior
  • 3 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej+ bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • czarny mielony pieprz
  • sól
Składniki

Promocje na