Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Anika1
Bardzo smaczne kotleciki, lekka odmiana od tradycyjnych mielonych. A teraz sezon cukiniowy w pełni, więc warto pokusić się, aby dodać do mielonych to pyszne warzywo.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarełku o małych oczkach i lekko solimy, a po 10 minutach odciskamy ją z powstałego płynu

  2. Do odciśniętej cukinii dodajemy mięso, startą na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość solimy i przyprawiamy pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę

  3. Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Składniki