Kotlety mielone (sznycle)

Kotlety mielone (sznycle)
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Powiem tak, żeby kotlety mielone były smaczne musimy zadbać o to, aby mięso, z którego je upieczemy było świeże i dobrej jakości. To jest klucz do sukcesu. Osobiście zaopatruje się w takie mięsko w lokalnym, znanym mi od lat sklepie. Warto poszukać w swojej okolicy takiego uczciwego i sprawdzonego dostawcy, to później bardzo ułatwi nam przygotowanie smacznych posiłków.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (z łopatki)
  • bułka czerstwa (najlepiej typu kajzerka) 1 sztuka
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebulka 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w mleku, jeżeli widzimy że jest już mięciutka, należy ją odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
    Całość doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

    Z gotowej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na rumiano).

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Jagoda50 21 stycznia 2015
Ja tez do mielonych kotletów kupuje mięso dobrej jakości.
Futka 21 stycznia 2015
Przepyszne sznycelki :)
Składniki
  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (z łopatki)
  • bułka czerstwa (najlepiej typu kajzerka) 1 sztuka
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebulka 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia
Składniki