Kotlety mielone \"pogołąbkowe\"

Kotlety mielone pogołąbkowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nieraz zostaje trochę farszu po gołąbkach ,wtedy można pokusić się zrobienie na obiad tego typu kotletów mielonych. Jeśli ktoś lubi ,może również przygotować je od podstaw. Wyszły bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 250 g mielonej karkówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu zmielone mięso. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy do całości. Mieszamy razem z posiekanym koperkiem i jajkiem do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

Komentarze do przepisu (20)

oldfork 19 października 2014
Do takich kotlecików można również wkroić kilka liści kapusty. Też będzie dobre.
grazka950 19 października 2014
w przygotowaniu gdzieś,, zniknęła,,mielona karkówka, na pewno jakiś chochlik się tu wkradł :)
Futka 19 października 2014
Bardzo ciekawy i praktyczny pomysł :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g ryżu
  • 250 g mielonej karkówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki