Kotlety mielone pod kołderką z pora

Kotlety mielone pod kołderką z pora
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ale pyszne posmakujesz nie pożałujesz, same rozpływają się w ustach. Mielone kotlety z porową pierzynką.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • Olej do smażenia
  • Por
  • ½ papryki czerwonej
  • 125 g sera żółtego
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki bułki tartej do panierki
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki przyprawy gyros

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  2. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem oraz solą. Wlewamy śmietanę i gotujemy do chwili aż sos zrobi się gęsty.
    3. Sos z porem układamy na każdym kotlecie.

  3. 4. Ser oraz paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch każdego kotleta.
    5. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.

  4. 6. Kotlety gotowe.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

konhambos 04 marca
Bardzo apetyczne
kulinarnagosia 04 marca
Wyglądają uroczo :)
ewka16 04 marca
fajny pomysł na urozmaicenie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • Olej do smażenia
  • Por
  • ½ papryki czerwonej
  • 125 g sera żółtego
  • 125 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki bułki tartej do panierki
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki przyprawy gyros
Składniki